Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

De niesziekte bij katten

Niesziekte is een typische kattenziekte. Het is een veelvoorkomende aandoening die soms zelfs levensbedreigend kan zijn. Wat is niesziekte precies en hoe herken je het?

Katten met niesziekte hebben vaak meerdere symptomen. Ze niesen vaak, hebben neusuitvloeiing, ontstoken oogjes met ooguitvloeiing. Soms zien we ook zweertjes in de bek en een zere keel. Net als bij mensen met “verkoudheid”  zien we ook koorts en algehele malaise.

Het verloop van de ziekte kan mild maar soms ook ernstig zijn. Soms treden levensbedreigende complicaties op. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking.

Twee varianten van de niesziekte de niesziekte bij katten

Er zijn twee varianten van niesziekte: acute niesziekte en chronische niesziekte. Beide varianten kunnen bij zowel jonge als volwassen katten voorkomen.

Na eerste infectie blijven veel katten geïnfecteerd en kunnen steeds opnieuw oog- en neusinfecties of andere ziekteverschijnselen laten zien. Ook kunnen ze drager van de ziekte zijn waarbij ze zelf niet ziek zijn maar wel andere katten kunnen besmetten.

Katten met chronische niesziekte zijn vaak verkouden en de ziekte lijkt niet echt over te gaan.

Wat is de oorzaak van niesziekte bij katten?

Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus (FHV, FHV-1) en/of het feline calicivirus (FCV). Deze virussen komen overal voor,  verspreiden zich snel en zijn erg besmettelijk. Ze komen vrij bij het niesen en kunnen redelijk in de omgeving overleven.

Naast bovengenoemde virussen spelen ook bacteriën een rol in het ziektecomplex. “Bordetella Bronchiseptica” is zo'n bacterie.    

Vooral ongevaccineerde katten, kittens, oudere katten en katten waarvan het afweersysteem niet optimaal werkt lopen een verhoogd risico om ernstig ziek te worden.

Hoe ziet de behandeling eruit van niesziekte bij katten?

Bij een kat met acute niesziekte is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Niesziekte is zeer besmettelijk.

Helaas zijn er geen medicijnen beschikbaar om de virussen te bestrijden. Daarom is de behandeling gericht op het ondersteunen van de kat tijdens deze periode van ziekte en het bestrijden van de bacteriën die eveneens een rol spelen bij niesziekte. Producten die jou hier bij kunnen helpen zijn Vetoquinol Care Ensiyl-F Smakelijke Pasta en F-Lysine 300gr.

Prognose van niesziekte

De meeste katten genezen van acute niesziekte. In sommige gevallen kan het weken duren voordat een kat genezen is. Sommige katten houden blijvende schade over aan de ziekte en/of krijgen de chronische variant van de ziekte.

Hoe voorkom je de niesziekte bij jouw kat?

Voor de meeste katten is een jaarlijkse vaccinatie voldoende om niesziekte te voorkomen. Wanneer een kat ingeënt is wordt niesziekte niet in alle gevallen voorkomen maar er zal wel een enorme reductie van de ernst van de symptomen optreden.

Er kan geënt worden tegen de virussen die niesziekte veroorzaken maar er is tevens een extra neusenting beschikbaar tegen de voornaamste bacteriële component van niesziekte.

Wanneer naar de dierenarts?

Denk je dat jouw kat niesziekte heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts kan je vertellen of je kat inderdaad niesziekte heeft en je kat behandelen.