Facebook Pixel

Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe kies je het beste hondenvoer voor je hond?

Hondenvoer kiezen?

Bekijk ons hondenvoer >

Wat is het beste hondenvoer voor mijn hond?

Als je een hond hebt, wil je hem natuurlijk het beste voer geven. Maar het aanbod aan hondenvoer is enorm. De vraag die veel hondenbezitters zich stellen is: wat is het beste voer voor mijn lieve viervoeter? Onze vuistregel: een gezonde hond is een blije hond. Dit artikel geeft je een aantal handvatten die je helpen een goede keus te maken.

Voeding is alles voor een hond

Een hond is wat hij eet. Dus al hij er goed uitziet en veel energie heeft, is dat een goed teken. Maar je wilt dat dat zo blijft. Daarom heeft hij goede voeding nodig. Daar ga jij over als hondeneigenaar. Als je hond elke dag de ingrediënten binnen krijgt die hij nodig heeft, kan hij zich optimaal ontwikkelen. Het lijkt misschien een open deur, maar kies daarom voor kwalitatief goed hondenvoer, van een producent die gedegen onderzoek gedaan heeft naar de voedingsbehoefte van honden.

Betekent dat dat elke voeding van zo’n producent dan prima is? Het antwoord is: Nee. Een goede voeding heeft een goede balans van (dierlijke) eiwitten, vitaminen, goede vetten en mineralen, én is afgestemd op de behoefte van jouw hond. Het is dus goed om na te denken over de voedingsbehoefte van jouw huisdier. Die verschilt namelijk per levensfase en per ras.

Voedingsbehoefte per levensfase

Pups

Een pup moet groeien. Hij heeft dus meer energie en voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Vandaar hij dat een voeding speciaal voor pups moet krijgen. Hoe lang heeft hij dit pupvoer nodig? Dat verschilt per hond, maar als vuistregel geldt: totdat hij zo’n 90 procent van zijn normale gewicht heeft bereikt. Als een pup in deze levensfase niet het goede voer krijgt, is dat nadelig voor zijn ontwikkeling.

Een (jonge) volwassen hond heeft weer andere voedingsbehoeften. Hij is meestal bewegelijk en heeft voldoende energie nodig. Is je hond drachtig of zogend? Dan heeft ze extra voedingsbehoeften: ze heeft meer voeding nodig en extra eiwitten. En een hond ouder dan 7 jaar beweegt meestal minder en zal wat meer ondersteuning kunnen gebruiken voor de gewrichten.

Voedingsbehoeften per ras

Verschillende hondenrassen hebben verschillende voedingsbehoefte. Sommige hondenrassen hebben van nature de neiging om snel vet op te slaan. Andere rassen gebruiken de energie juist direct. De ene hond heeft aanleg om bewegingsproblemen te ontwikkelen. De andere hond heeft meer aanleg voor overgewicht. Het juiste voer kan dan het verschil maken en een hoop problemen voorkomen. Laat je dus goed informeren door je dierenarts wat de behoeften zijn van jouw hond. Of kijk goed in de omschrijvingen van de producten wat het beste past bij de situatie van jouw hond.

Zo zijn er bijvoorbeeld hondenvoedingen speciaal voor kleine rassen, middelgrote rassen en grote rassen. Of speciaal om de mobiliteit te ondersteunen. Dat is simpelweg omdat er verschillende behoeften zijn bij die groepen.

Droogvoer of natvoer?

Je komt ook voor de vraag te staan of je het beste natvoer of droogvoer kunt geven. Wist je dat je nat- en droogvoer kunt afwisselen of mengen? Ons advies is dan wel om natvoer en droogvoer te gebruiken van hetzelfde soort, zodat je hond alle ingrediënten krijgt die hij nodig heeft. Voorkom natuurlijk altijd dat hij te veel eet.

Let op met eten voor mensen

Het is natuurlijk verleidelijk om je hond eten te geven dat je zelf erg lekker vindt. Je wilt hem echt verwennen! Maar in werkelijkheid is eten dat mensen nuttigen zelden geschikt voor honden. Chocolade staat bovenaan als het gaat om ongezonde voeding voor honden. Je hond kan chocola niet verteren en daardoor gaan braken. Andere mensenvoeding bevat te veel suikers, calorieën of toevoegingen, wat invloed kan hebben op het gedrag en welzijn van je hond. Wist je bijvoorbeeld dat druiven, uien en knoflook niet goed zijn voor je hond?

Honden met overgewicht

Steeds meer honden dragen een paar kilootjes te veel met zich mee. Het ziet er misschien onschuldig uit, maar overgewicht is erg gevaarlijk voor een hond. Eigenlijk net zo gevaarlijk als bij mensen. Het verschil is dat een kilo extra bij een hond in verhouding veel meer is dan een kilo bij een mens. Het is daarom heel belangrijk om strikt te zijn in de dagelijkse voedselinname van je hond. Vergeet niet de tussendoortjes te tellen die hij krijgt!

Standaardvoer of dieetvoer?

Het is altijd goed om te bedenken dat de meeste fabrikanten van hondenvoer verschillende lijnen hebben: een standaardvoeding en een dieetvoeding. Hill’s heeft bijvoorbeeld de Science Plan producten en de Prescription Diet producten. Naast de normale Royal Canin producten heeft dit merk ook Veterinary Diet. De producten van Prescription Diet en Veterinary Diet zijn alleen voor honden die een aandoening hebben. Je moet zulke producten dus niet zonder overleg met je dierenarts geven. Alleen als hij of zij vaststelt dat je hond een aandoening heeft en behandeld moet worden met een specifieke voeding, mag je dat voer aan je hond geven. Dieetvoeding is dus altijd in overleg met je dierenarts!

Goede voeding haalt het beste uit je hond

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt zeker voor hondenvoer. Goed voer is een investering in de gezondheid en dus het geluk van je hond. Veel grote hondenvoerproducenten doen uitgebreid onderzoek naar de voedingsbehoeften van honden en weten heel goed wat ze nodig hebben in elke levensfase. Laat je goed informeren over de voedselbehoefte van jouw hond en kies vervolgens een hondenvoer dat je trouwe viervoeter de voedingstoffen geeft die hij of zij nodig heeft.

Hulp nodig bij je keus?

Natuurlijk willen we je graag helpen bij het maken van een goede keus. Neem daarom gerust contact met ons op als je er niet uitkomt. VoorMijnDier.nl levert dierenliefhebbers de beste producten mét het nodige advies. Wij denken graag met je mee.