Hoe maak je jouw pup zindelijk?
Hoe maak je een hond zindelijk? Onze dierenarts geeft je graag tips en advies.
Van nature
Een hond heeft van nature de neiging om zijn eigen nest schoon te houden en niet te bevuilen. Als een hond van jongs af aan deze neiging heeft kunnen voldoen, dan is de hond makkelijker zindelijk te maken. Een goede fokker zorgt daarom dat pups buiten hun slaapplaats hun behoeften kunnen doen. Dit vormt een goede basis van de zindelijkheidstraining.
Bench
Een bench kan helpen bij het zindelijk maken, indien goed aangeleerd. Je hond zal zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij in de bench zit. Hij ziet zijn bench als nest, het natuurlijke zindelijkheidsgevoel wordt geprikkeld. Let op: De bench mag niet te groot zijn anders zal de pup het niet in zijn geheel als nest zien. Heb je de bench te groot gekocht? Maak de bench dan kunstmatig kleiner, bijvoorbeeld met een bananendoos.
Uitlaatschema
Wanneer je pup bij je thuis komt is het belangrijk om direct een goed uitlaatschema te volgen:
- Laat je pup iedere twee uur uit;
- Laat je pup direct rustig uit wanneer hij/zij wakker wordt, gegeten, gedronken of gespeeld heeft;
- Laat je hond 15 minuten voor het slapengaan nog even uit.
De eerste dagen kunnen wat moeizamer gaan. Jij en pup moeten elkaar nog leren kennen. Je leert de signalen die jouw pup geeft als hij/zij een plasje moet doen. Je pup kan soms erg afgeleid zijn omdat alles nieuw is. Geef je pup de tijd tijdens het uitlaten, wanneer hij uitgekeken en uit gesnuffeld is, doet hij meestal alsnog zijn behoefte. Lukt het niet? Geef je pup minder aandacht en probeer het na 10 minuten opnieuw. Voorkom dat hij binnen iets doet, zo leert hij het snelst dat buitenshuis de juiste plek is. Ga dus ook geen kranten neerleggen zodat de hond alsnog gestimuleerd wordt om in huis te plassen.
Tip: Pups die iets moeten doen worden onrustig; ze gaan draaien en rond snuffelen.
Belonen
Wanneer je hond op de juiste plek zijn behoefte doet beloon dit dan direct. Dit kan in vorm van een snoepje, maar ook door hem te knuffelen of met hem te spelen. Maak er een feestje van! Let er wel op dat je beloont als je pup klaar is met poepen of plassen. Als je te vroeg beloont kan het zijn dat je pup vroegtijdig ophoudt met plassen.
Ongelukje
Zie je dat je pup op het punt staat binnenhuis iets te doen? Breng hem dan zo snel mogelijk naar buiten. Vergeet niet je hond alsnog te belonen als hij buiten zijn behoeften heeft gedaan.
Is er toch een ongelukje gebeurd? Heeft je hond in huis geplast? Ruim het op zonder je pup aandacht te geven. Door de ongelukjes binnenshuis geen aandacht te geven en je pup buitenshuis te belonen voor zijn daad, krijg je het beste resultaat. Straffen heeft altijd een negatief effect. Je puppy kan angstig voor jou worden en bang zijn om in jouw bijzijn iets te doen. Ongelukjes horen er nu eenmaal bij.
Duur
Afhankelijk van het ras en de start van de pup kan het zindelijk worden een week tot een aantal maanden duren. Sommige rassen (bijvoorbeeld Beagles en Malthezers) worden minder makkelijk zindelijk waardoor je meer geduld moet hebben voordat het helemaal gelukt is. Het ophouden van de urine heeft ook te maken met een lichamelijk groeiproces zoals het kunnen beheersen van de blaas. Tussen verschillende pups kunnen grote verschillen zitten in de snelheid waarmee ze zindelijk worden.
Op commando
Sommige mensen kiezen er voor om hun hond te leren plassen op commando. Als je bijvoorbeeld veel gaat reizen met je hond of je woont midden in de stad (en niet wilt dat je hond midden op straat zijn behoefte gaat doen) kan dit handig zijn. Kies een commando die je ook durft te geven als andere mensen kijken én een commando die andere mensen niet per ongeluk kunnen zeggen. Je kunt het plassen op commando aanleren door het commando te zeggen net wanneer je hond begint te plassen. Beloon je hond wanneer hij klaar is. Blijf dit herhalen
Flat
Wanneer je in een flat woont kan het vervelend zijn om meerdere malen per dag de trappen op en neer te gaan. Bovendien is het lastiger om op tijd beneden te zijn. Dan is er een andere optie, namelijk binnentoiletjes. Hierin leg je sheets van luierachtig materiaal die je steeds wisselt. Zet je pup hierop na het slapen, eten, spelen en beloon ook hier je pup als deze zijn behoefte op het binnentoiletje heeft gedaan. Zodra het hondje iets ouder wordt en minder vaak naar het toilet moet kun je hem alsnog leren om buiten zijn behoefte te doen. Dit doe je door iedere keer wanneer hij naar het toilet loopt, mee naar buiten te nemen.
Onderdanigheidsplasjes
Wanneer je pup tijdens het begroeten van een persoon of hond wat urine laten lopen, heeft dit niets te maken met onzindelijkheid. Ze laten op deze manier zien dat ze onderdanig zijn en dat ze geen bedreiging vormen. Ook kan het voorkomen dat de hond zo enthousiast is wanneer mensen binnenkomen, dat hij iets laat lopen. Deze plasjes worden ook wel deemoedplasjes genoemd en kunnen ook bij oudere honden voorkomen. Het beste kun je dit voorkomen door de hond te negeren. Na enkele minuten kun je de hond als hij/zij rustig is alsnog begroeten, maar minder uitbundig. Anders kan het zijn dat hij op zijn rug gaat liggen en vervolgens zijn urine laat lopen. De meeste honden groeien over dit gedrag heen. Let op: straf je hond niet wanneer hij een deemoedplasje heeft gedaan, dit kan je hond erg verwarren en het gedrag erger maken.