Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe leer ik mijn hond wennen aan kammen?

Vachtverzorging is belangrijk voor de gezondheid van de huid en de vacht. Hoe pak je dit het beste aan? Hoe zorg je dat je hond het kammen leuk vindt?

Het is belangrijk dat de hond eraan went dat je zijn vacht verzorgt. Dit wennen doe je het beste door de hond eerst regelmatig te aaien. Bouw dit rustig op. Begin met het aaien van de flanken, poten en de hals. Stop zodra je merkt dat je hond het niet leuk meer vindt of te opgewonden wordt. Oefen dit aaien steeds kort. Als de hond eraan gewend is, breid dan uit naar aaien over de kop en de rug. Probeer ook af en toe voorzichtig in de bek en in de oren te kijken. Dit kan dan later een vast onderdeel worden van een borstelbeurt.

Dit wennen is bij pups makkelijker dan bij volwassen honden. Begin er dus zo vroeg mogelijk mee. Let er wel op dat het bij een pup niet teveel een spelletje wordt. De hond moet later vooral rustig blijven staan of liggen als je hem wilt borstelen. Dus als de pup te wild wordt stop dan met het aaien.

Als de hond het aaien rustig ondergaat kun je voorzichtig beginnen met een borstel de vacht te borstelen. Doe dit in het begin kort en voorzichtig. Het gaat erom dat de hond went, het echte borstelen komt later wel. Iedere keer als je klaar bent met borstelen beloon je de hond door even met hem te spelen (liefst niet met de borstel, want dan gaat hij die als speelgoed zien) of vriendelijk toe te spreken. Eventueel kun je hem iets lekkers geven. Als de hond gewend is geraakt aan de korte borstelbeurten breid je het borstelen langzaam uit totdat er genoeg vertrouwen tussen jou en de hond is om hem een volledige borstelbeurt in één keer te geven.