Nu het zomer wordt staat voor velen de vakantie weer voor de deur. Heerlijk! Lekker ontspannen in binnen- of buitenland. Maar wat te doen met je huisdier? Thuislaten, meenemen, of toch naar een pension of opvang brengen? Lees hieronder enkele tips & tricks, zodat het ook voor je huisdier een ontspannen vakantieperiode wordt.
Honden
Honden hechten zich in het algemeen meer aan hun baasje dan aan hun verblijfplaats. Maar lang niet alle honden doe je een plezier met verre reizen, hete temperaturen of een nieuwe omgeving. Als je je hond toch meeneemt op vakantie, is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:
- Je kunt niet zomaar met je hond de grens over. Denk dus op tijd aan de benodigde vaccinaties. Voor de meeste landen binnen de EU is een geldige chip, paspoort en rabiës vaccinatie wettelijk De rabiës vaccinatie moet zijn gegeven 3 weken voor vertrek. Een handige website voor alle eisen is: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/.
Maak dus op tijd een afspraak bij je dierenarts! Een rabiës vaccinatie is meestal 3 jaar geldig.
- Noorwegen, Faeröer, Zwitserland en Liechtenstein zijn officieel geen EU landen, maar hier gelden wel dezelfde bovenstaande reisregels voor huisdieren.
- Sommige landen hebben nog enkele aanvullende eisen, zoals een behandeling tegen de vossenlintworm 120 tot 24 uur voor vertrek. Soms is in het openbaar vervoer een muilkorf verplicht, of je hond moet in de auto in een veilig vervoerssysteem vervoerd worden. In sommige landen zijn daarnaast bepaalde rassen of kruisingen verboden. Ook deze aanvullende eisen staan op: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/.
- Gaat je hond mee naar een land buiten de EU? Neem dan ruim van tevoren contact op met de NVWA, afdeling CoA, tel.: (088) 223 21 00, optie 1.
Kijk voor meer informatie op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/huisdieren-en-reizen/met-hond-of-kat-op-reis-buiten-de-eu en https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/.
- Is je hond snel wagenziek? Dan is het wellicht geen goed idee om ver te reizen. Eventueel heeft de dierenarts tabletten tegen de misselijkheid.
- Pak een aparte tas of krat in met hondenspullen voor op reis, zoals het EU dierenpaspoort, oude handdoeken, poepzakjes, riemen/halsbanden/tuigjes, voer en snacks, de bench, etc. Vergeet de tekentang niet! Ook een klein EHBO setje kan handig zijn, met dingen zoals een thermometer en wat honingzalf.
- Neem ook genoeg voer mee vanuit huis. Overschakelen van voeding op vakantie is meestal geen goed idee, en niet overal verkopen ze alle merken. Ook handig: wat speciale voeding tegen eventuele diarree, zoals Hill's i/d Low Fat Digestive Care.
- In veel vakantielanden kan het erg warm worden, denk dus aan koelproducten voor je hond (koelmatten, koelhalsbanden, etc.).
- In sommige landen komen parasieten voor die nare ziektes bij huisdieren kunnen overdragen. Voorbeelden hiervan zijn: Leishmania (zandvlieg), Babesia & Ehrlichia (teek), Hartworm (mug), etc.
In het algemeen geldt: gebruik een goedwerkend product tegen vlooien en teken, zandvliegen, (hartworm)muggen en ontworm je dier bij terugkomst én een maand later met een middel tegen de vossenlintworm en hartworm, zoals Milbemax®. Neem voor een advies op maat contact op met ons of met je eigen dierenarts.
- Goede middelen tegen teken, zandvliegen én muggen zijn de Scalibor® tekenband, Advantix® spot-on pipetten, en Vectra 3D® spot-on pipetten. Het voordeel van Advantix® en Vectra 3D® is dat deze producten óók tegen vlooien werken.
- Alsnog is het goed om je hond dagelijks op teken te checken en deze direct te verwijderen.
- Aai op vakantie geen zwerfdieren en neem ze al helemaal niet mee terug naar Nederland. Dit is illegaal en veroorzaakt de verspreiding van dodelijke ziektes, zoals hondsdolheid. Wil je iets voor deze dieren betekenen, geef dan liever geld aan de lokale dierenbescherming, zodat zwerfdieren kunnen worden gevaccineerd en gecastreerd.
- En, vanzelfsprekend: laat je huisdier niet zomaar los op vakantie en houd je aan de hondenetiquette. Ruim poep op, niemand staat voor z’n lol in een hondendrol.
Katten
Katten doe je meestal geen plezier met een lange autorit en een andere verblijfplaats, zoals een vakantiewoning. Uitzonderingen daargelaten blijven de meeste katten thuis of gaan naar een pension.
- Als je kat thuisblijft, laat dan duidelijke instructies achter voor degene die ‘m verzorgt. Ook het nummer van je dierenarts achterlaten is handig.
- Een goed pension is een prima optie voor een kat, vaak krijgen ze hier meer aandacht en zorg dan een oppas die ze één keer per dag komt voeren. Denk ook hier op tijd aan de benodigde vaccinaties. De meeste pensions willen - terecht - dat je kat een vlooienbehandeling heeft gehad voor aankomst. Vraag op tijd de exacte regels na bij het pension.
- Als de kat toch meegaat naar het buitenland, gelden dezelfde regels als voor de hond (chip, paspoort, rabiës vaccinatie, etc.). En ook katten kunnen vakantieziektes oplopen.
Konijn & knaagdieren
Konijnen en knaagdieren gaan meestal niet mee op vakantie. Het is vaak veel minder stressvol voor ze om lekker thuis te blijven in hun vertrouwde omgeving, of naar een pension te gaan. Als ze thuis blijven hebben ze uiteraard wel verzorging nodig, dus een oppas is dan wel noodzakelijk om te regelen. Ook hier is het slim als je voor eventuele noodgevallen het nummer van je dierenarts achterlaat.
- Het is fijn als de oppas niet alleen even snel komt voeren, maar ook de tijd neemt om wat meer aandacht te geven aan je huisdier.
- Een andere optie is, dat je konijn of knager met kooi en al naar de oppas toe gaat. Dan krijgen ze waarschijnlijk meer aandacht, omdat je huisdier bij de oppas thuis zit. Goede voorlichting is wel belangrijk, om situaties te voorkomen die niet prettig zijn voor je konijn of knager. Denk aan kinderen die ze willen oppakken zonder toestemming of een kooi die staat op een hele warme of drukke plek.
- Mocht je konijn of knaagdier buiten zitten, denk er dan aan dat het ook in de tuin heel warm kan worden en neem voldoende maatregelen om oververhitting te voorkomen.
- Sla voldoende voer, hooi en bodembedekking in, zodat de oppas dat niet hoeft te regelen als jij weg bent. Geef duidelijke instructies hoeveel en welk voer ze mogen.
- Er bestaan speciale pensions voor konijnen en knaagdieren. Begin op tijd met de zoektocht naar een geschikt pension, en vraag na aan welke eisen je moet voldoen (denk bij een konijn bijvoorbeeld aan de vaccinatie tegen Myxomatose en RHD).