Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Winter tips voor huisdieren

Ook al worden onze winters steeds warmer door klimaatverandering, soms kan het toch nog behoorlijk hard vriezen of zelfs sneeuwen. Lees in dit blog tips om je huisdier de donkere nachten en koude dagen comfortabel te laten doorkomen.

Kleding voor je hond… is dat nou echt nodig?

In sommige gevallen is het inderdaad nuttig om je hond te beschermen met een hondenjasje als je gaat wandelen. Oudere honden, zieke honden of honden met weinig ondervacht zijn gevoeliger voor kou en kunnen een warm jasje zeker waarderen. Dit geldt ook voor kleine hondjes, vanwege hun hogere oppervlakte-inhoud ratio: ze verliezen veel sneller warmte dan hun grotere soortgenoten.

Wandelen in het donker

In het donker wandelen met je hond zorgt soms voor onveilige situaties. Het is dan goed om je zichtbaarheid te vergroten. Draag reflecterende kleding en denk aan een reflecterende halsband of lampje voor de halsband of het tuigje van je hond.

Katten houden van warmte

Katten zijn oorspronkelijk woestijndieren. De meeste katten houden dan ook van warmte en blijven in de wintermaanden graag binnen. Geef ze dus een lekker zacht, warm en comfortabel ligplekje. Het is wel belangrijk om je kat zowel fysiek als mentaal actief te houden met kattenspeeltjes, denkspelletjes, en voerpuzzels. Dit voorkomt verveling. En zo blijven ze ook lekker warm!

Strooizout

Strooizout is giftig voor huisdieren. Vooral honden zijn gevoelig voor een zoutvergiftiging. Huisdieren kunnen het binnenkrijgen als ze hun poten aflikken, nadat ze door strooizout hebben gelopen. Het zout werkt namelijk irriterend op de zoolkussens. Maak de poten van je huisdier goed schoon met een vochtige handdoek als ze binnenkomen om te voorkomen dat ze strooizout binnenkrijgen, en om te zorgen dat de pootjes van je huisdier vrij blijven van irritaties. Droog hierna de poten goed af. Er bestaat ook speciale potenwax om de voetzooltjes van je hond of kat te beschermen tegen weersinvloeden. De potenwax kan ook gebruikt worden om de zoolkussens te verzorgen, vergelijkbaar met handcrème voor mensen.

Antivries

Ook antivries is iets wat in de winter veel wordt gebruikt. Antivries is een bestanddeel van koelvloeistof en van veel ruitenwisservloeistoffen die worden gebruikt in de winter. Het is erg giftig voor honden en katten. Door de zoete smaak vinden huisdieren antivries juist erg lekker. Katten zijn extreem gevoelig; minder dan een theelepel antivries kan al fatale gevolgen hebben. Het is dus erg belangrijk om producten die antivries bevatten, veilig buiten bereik van huisdieren te bewaren.

Konijnen en cavia’s

Als konijnen en cavia's buiten gehuisvest zijn hebben ze in de wintermaanden extra bodembedekking in hun binnenverblijf nodig, zoals een dikke laag stro en/of hooi waar ze in weg kunnen kruipen. Het binnenverblijf moet goed geïsoleerd zijn, maar tegelijkertijd moet het wel kunnen ventileren tegen vochtophoping. Er bestaan speciale thermohoezen voor de drinkflessen van konijnen en cavia’s. De hoezen zorgen ervoor dat het water minder snel bevriest.

Tuinvogels

In winterse omstandigheden is het voor tuinvogels soms moeilijk om eten en drinken te vinden. Ze waarderen het daarom enorm als je ze een hapje bijvoert. In principe kun je tuinvogels het hele jaar door bijvoeren. De voerbehoeftes van vogels verschillen wel per seizoen. In de winter hebben vogels vooral behoefte aan extra energie: het kost namelijk heel veel energie om warm te blijven. Gemengde zadenmengsels, vetbollen en pinda’s zijn in de winter daarom het ideale extraatje voor tuinvogels.

Bij lichte vorst is het prima om vers drinkwater neer te zetten. Als het heel erg hard vriest is het beter om dat niet te doen, omdat vogels graag een bad nemen, en dat bij strenge vorst geen goed idee is. Geef nooit water met toegevoegd zout of suiker. Heb je nog vragen over de verzorging van je huisdier in de winter? Neem dan gerust contact met ons op.