Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Zoek je de perfecte kam of borstel voor je kat?

Bekijk onze kattenborstels >

Welke kam heb ik nodig voor mijn kat?

Voor elk type vacht vraagt om een andere vachtverzorging.

Lange vacht

Katten met een lange vacht (zoals de Perzische kat), hebben veel vachtverzorging nodig. Twee keer per week tot dagelijks, dat hangt een beetje af van de vacht. De vacht klit namelijk erg snel en als je de klitten laat zitten dan vervilt de vacht van de kat. Dat zorgt weer voor allerlei huidproblemen. Bovendien zijn klitten pijnlijk voor de kat.

Voor katten met een lange vacht is een borstel die zich vormt naar de contouren van het lijf ideaal. Een flexiborstel met metalen pinnen is het best geschikt. Na het borstelen moet je de kat nog nakammen met een kam waarbij de tanden wijd uit elkaar staan. Let erop dat bij zowel de borstel als de kam de punten van de pinnen en tanden niet scherp zijn want daarmee beschadig je de huid.

Halflange vacht

Katten met een halflange vacht, zoals de Maine coon, Noorse boskat en de Britse langhaar, hebben ook zeer regelmatige vachtverzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal genoeg voor deze katten. Ook bij deze katten is een flexiborstel met metalen pennen een goede borstel. Eveneens na de borstelbeurt kammen met een kam met grove vertanding om de ondervacht te ontwarren en dode haren daaruit te verwijderen. Bij deze katten is het ook verstandig na het kammen nog eens te borstelen met een borstel met een kam met metalen pennen met een fijne vertanding om de restjes onderwol te verwijderen die in de bovenvacht terecht zijn gekomen.

Kortharige vacht

Ook voor katten met een kortharige vacht is een borstelbeurt aan te raden. Niet alleen is het goed voor de vacht, de kat vind het vaak ook fijn en het versterkt de band tussen kat en eigenaar (dit geldt natuurlijk ook voor katten met lang of halflang haar). Bovendien zorgt het er met name in de ruiperiode voor dat de kat niet al teveel haar binnenkrijgt. Dus regelmatig borstelen en kammen helpt het opbraken van haarballen verminderen. Tijdens de ruiperiode in het voor- en najaar is het noodzakelijk de kat te kammen met een metalen kam met fijne vertanding om de losse wolharen te verwijderen. De kat zal dit makkelijker toelaten als je de kat het hele jaar door ook borstelt. Dan liever niet de kam gebruiken omdat je dan het ruipatroon van de kat verstoort.

Katten tijdens de ruiperiode hebben een dagelijkse borstelbeurt nodig. Ook oudere of te dikke katten hebben vaker verzorging nodig. Zij zijn minder lenig en kunnen zichzelf dus minder goed verzorgen. De eigenaar moet het overnemen om te voorkomen dat de vacht (kort, halflang of lang) gaat klitten en vervilten.