Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20

Wanneer moet mijn kat naar een trimsalon?

Voor welke soort vachten is het handig om af en toe een bezoek te brengen aan een trimsalon? Wat te doen als jouw kat veel klitten heeft? Trimster Kiki Vos-O'Hagan geeft je graag advies.

Wanneer moet ik met mijn kat naar een trimmer?

Voor katten met een lange of halflange vacht is het verstandig om twee tot vier keer per jaar naar een trimsalon te gaan. Daar wordt de vacht geplukt en ontwold. De losse wolhaartjes veroorzaken namelijk klitten als ze tussen de lange haren vast gaan zitten. Als je de kat twee tot vier keer per jaar naar de trimsalon brengt wordt het zelf verzorgen van de vacht een stuk eenvoudiger. Omdat de vacht een stuk luchtiger is, gaat het kammen thuis sneller en is het voor de kat minder vervelend. Bovendien helpt het mee om het opbraken van haarballen te verminderen. Sommige katten hebben een dikkere of sneller klittende vacht dan anderen. Dit kan zelfs binnen een nest verschillen. De katten die er sneller gevoelig voor zijn om klitten te krijgen zullen dan ook vaker naar de trimsalon gaan dan de katten die er minder snel last van hebben.

Ook kortharige katten kunnen ontwold worden als zij veel verharen. Oudere of te dikke kortharige katten krijgen vaak last van klitten of viltvorming. Ook voor hen is de trimsalon een goede oplossing. Voor de eigenaar is het vaak erg lastig om alle losse haren en klitten uit de vacht te verwijderen. Bij de trimsalon zijn ze daar erg behendig in.

Wanneer moet mijn kat geschoren of geknipt worden door een trimsalon?

Als de vacht teveel klitten heeft om met de hand te verwijderen of als de vacht vervilt is, kan het nodig zijn om delen van de vacht van de kat weg te knippen of de kat zelfs helemaal te scheren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de vacht van een kat lange tijd is verwaarloosd om welke reden dan ook. Het heeft echter wel als nadeel dat de vacht van de kat vaak wolliger terug groeit en er dus meer kans is op klitten en vervilting. Als een kat eenmaal helemaal is geschoren wordt het extra belangrijk om de kat daarna regelmatig te borstelen en te kammen.

Vanaf wanneer kan ik naar een trimsalon met mijn kitten/kat?

Als je een kitten met een halflange of lange vacht hebt, is het verstandig om het kitten van kleins af aan al aan het borstelen te laten wennen. Als je pas begint met borstelen als de kat volwassen is en  op het moment dat de kat al wat last heeft van klitten dan kan de kat het als onprettig ervaren en in sommige gevallen kan de kat zelfs agressief reageren. Veel kattentrimsalons bieden ook een kittenbehandeling, dit is meestal voor kittens onder de 16 weken leeftijd. Het kitten wordt dan geborsteld, de nageltjes worden geknipt en het leert de handelingen en geluiden van de trimsalon kennen. Dit alles maakt de vachtverzorging op volwassen leeftijd een stuk makkelijker.

Wil je weten wat er voor jouw kat allemaal mogelijk is? Neem dan contact op met een professionele kattentrimster.