Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Waarom mag hooi niet ontbreken in het dieet van jouw konijn?

Het belangrijkste bestanddeel van het konijnendieet is hooi. Het is bijna niet mogelijk het belang van hooi voor een konijn te overdrijven. Sterker nog: een konijn zou kunnen overleven op alleen maar hooi, iets dat hij niet kan op slechts één van de andere onderdelen van zijn menu. 

Caloriearm

Hooi is vezelrijk en is essentieel voor de spijsvertering van het konijn. Bovendien is hooi caloriearm. Een konijn moet de hele dag eten want hij heeft een snelle stofwisseling terwijl zijn spijsvertering niet stil mag komen te liggen. Als hij de hele dag brokjes, groente of fruit zou eten zou hij naast allerlei andere aandoeningen zoals diarree ook veel te dik worden. Van het hooi mag hij zoveel eten als hij wil zonder dat het problemen geeft.

Tanden

Er is nog een belangrijke reden waarom konijnen altijd de beschikking moeten hebben over vers hooi. De tanden van een konijn groeien zijn hele leven lang door. Om ervoor te zorgen dat de tanden op een natuurlijke manier afslijten en op de goede lengte blijven moet hij iets te knagen hebben. Hooi is een prima middel daarvoor. Je kunt ook een stukje fruitbomenhout in het hok leggen. Daar kan een konijn ook lekker aan knagen.

Spelletjes

Het belangrijkste bestanddeel op het menu van een konijn is dus hooi. Zorg dat er altijd een verse voorraad beschikbaar is voor het beestje. Je kunt hooi ook mooi op verschillende plaatsen aanbieden zodat je konijn er een beetje moeite voor moet doen. Hang het wat hoger in het hok, steek het op verschillende plaatsen door de spijlen van het hok of stop het in een wc-rol waar het konijn het dan uit moet pulken. Op deze manier spelletjes bedenken voor je konijn houdt hem actief en gezond en het is leuk om naar te kijken.