Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Valeriaan voor katten?

Valeriaan wordt al eeuwen door mensen gebruikt. Hippocrates was al bekend met het kalmerende effect van valeriaan op mensen. En nog steeds wordt het gebruikt bij mensen om te kalmeren en beter te kunnen slapen. Daar waar de meeste mensen valeriaan vinden stinken, zijn katten juist gek op de geur.

Geen kattenkruid

In tegenstelling wat veel mensen denken is valeriaan geen kattenkruid/catnip. Soms wordt er wel valeriaan aan kattenkruid toegevoegd. Niet alle katten reageren op kattenkruid, maar op valeriaan reageren vrijwel alle katten. De meeste katten worden rustig, bijna high, van valeriaan. Een enkeling kan er druk van worden of zelfs agressief.

Valeriaan bij opvoeding

Valeriaan kan helpen wanneer je een nieuwe kat in huis neemt. Zo kunnen een paar druppels valeriaan helpen om een kat op zijn nieuwe kattenbak zindelijk te maken. Maar ook wanneer een kat aan de meubels krabt, kunnen een paar druppels valeriaan op de krabpaal ervoor zorgen dat de kat de meubels voortaan links laat liggen. Door de valeriaan is de krabpaal dan ineens vele malen interessanter.
Ook bij het introduceren van een nieuwe kat, kan valeriaan helpen. Wanneer beide katten rustig worden van valeriaan, is de kans op conflict kleiner en de kans op acceptatie groter. Ook nieuwe mandjes, reismandjes en speelgoed kun je met valeriaan (opnieuw) aantrekkelijk maken.

Kattentuin

Je kunt een deel van je tuin inrichten speciaal voor je kat. Naast kattengras, kattenkruid, haver,  peterselie en salie kun je ook zeker valeriaan toevoegen aan dit gedeelte tuin. Let op: dit is natuurlijk niet alleen interessant voor jouw kat, maar ook voor de buurtkatten.