Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Urine opvangen bij je kat

Het kan zijn dat de dierenarts denkt dat je kat blaasproblemen heeft. Een blaasontsteking of misschien wel blaasstenen? Het is in ieder geval van belang dat de dierenarts een urineonderzoek kan uitvoeren. Hoe verzamel je de urine van je kat?

Plan van aanpak

Houd je kat binnen en maak de kattenbak grondig schoon. Vul de bak met een versnipperende vuilniszak of met Katkor kattenbakgrit. Katkor neemt geen urine op, waardoor de urine na het plassen makkelijk te verzamelen is. Als je meerdere katten hebt, is het verstandig om de kat in kwestie op te sluiten in een aparte kamer. Op deze manier weet je zeker dat de urine van de desbetreffende kat is.

Gebruik een pipetje, bijgeleverd bij Katkor of aan te vragen bij dierenarts, om de urine vervolgens op te zuigen. Breng de urine direct naar jouw dierenkliniek. Mocht dit niet lukken, bewaar de urine dan in de koelkast. Geef bij het afgeven aan van welk tijdstip de urine is en of hij wel of niet in de koelkast is gewaard. Het beste is om de ochtendurine van je kat op te vangen. Deze is namelijk het meest geconcentreerd en hier kan de dierenarts ook de meest betrouwbare informatie uithalen.

Als het echt niet lukt…

Sommige katten kunnen het vertikken om op vreemde vulling te plassen. De dierenarts kan dan door middel van een spuit, urine uit de volle blaas halen van je kat. Echter is dit vaak stressvol voor je kat en kiest een dierenarts hier alleen voor als er geen andere optie mogelijk is of als er haast bij is.