Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Tips voor konijnen bij warm weer

Bij zomerse temperaturen kunnen ook konijnen het te warm krijgen. We spreken dan ook wel over ‘oververhitting’. Wat zijn de symptomen van oververhitting en hoe kun je er voor zorgen dat je konijn niet oververhit raakt? In dit blog geeft paraveterinair Daphna jou advies en verkoelende tips!

Hoe raakt een konijn oververhit?

Een konijn krijgt het al snel te warm. Zodra de buitentemperatuur hoger is dan 26 graden Celsius ontstaat de kans op oververhitting. Dit tips bij warm weer voor konijnenkomt omdat een konijn niet kan zweten, zoals mensen. Hierdoor kan een konijn moeilijk zijn warmte kwijt, waardoor het konijn het alleen maar warmer krijgt en de lichaamstemperatuur blijft oplopen. Een konijn heeft maar een klein bekje en door de botstructuur van de kaak kunnen ze moeilijk via hun bekje ademen. Hierdoor kan het konijn ook niet via zijn bekje de warmte kwijtraken door te hijgen, zoals bijvoorbeeld honden dit wel kunnen.

Welke konijnen raken sneller oververhit?

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen krijgt een konijn het al snel te warm. Sommige konijnen lopen echter extra risico om oververhit te raken, namelijk:

  • konijnen met overgewicht
  • hele jonge konijnen (jonger dan een half jaar)
  • oudere konijnen (ouder dan 7 jaar)

Voor deze konijnen is het extra belangrijk dat je alert bent op de symptomen en dat je zorgt dat oververhitting wordt voorkomen.

Hoe kun je zien of je konijn het te warm heeft?

Wanneer een konijn het te warm heeft, kun je dit meestal zien aan het konijn zelf. Het konijn kan bijvoorbeeld zijn bekje openhouden of erg loom zijn. De volgende symptomen kun je waarnemen bij je konijn, niet alle konijnen zullen dezelfde symptomen vertonen:

  • ademen met het bekje open
  • sloom gedrag
  • uitgestrekt liggen met de ogen half gesloten
  • warme oren (warmer dan normaal)
  • kwijlen

Wanneer je konijn ernstige oververhitting heeft, kan je konijn epileptische toevallen krijgen of in coma raken.

Herken je de symptomen of twijfel je? Raadpleeg altijd jouw dierenarts! Oververhitting is altijd een spoedgeval.

Kun je zelf meten of je konijn oververhitting heeft?

Ja, je kunt zelf meten of je konijn oververhitting heeft. De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden Celsius. Met een ‘gewone’ digitale thermometer kun je de temperatuur van je konijn meten. Doe dit altijd even met twee personen. Eén iemand houdt het konijn goed vast, de andere steekt voorzichtig de thermometer (evt. met vaseline) in de anus van het konijn. Is de temperatuur hoger dan 39,5 graden Celsius, dan spreken we over oververhitting. Kijk of je met de verkoelende tips (zie hieronder) de temperatuur van je konijn naar beneden kunt brengen. Lukt dit niet? Raadpleeg dan de dierenarts.

Tip: meet de lichaamstemperatuur ook een keer op een minder warme dag zodat je kunt zien welke temperatuur normaal is voor jouw konijn.

Verkoelingstips voor konijnen bij warm weer

Hoe voorkom je oververhitting? Ik geef je graag wat verkoelingstips voor jouw konijn(en)!

Je konijn in de schaduw

Zorg er altijd voor dat het hok van jouw konijn in de schaduw staat. Dit geldt als je het hok buiten hebt staan, maar ook als het hok binnen staat. Is het niet mogelijk om het hok in de schaduw neer te zetten? Zorg er dan voor dat het hok in ieder geval niet in de middagzon staat, als de zon op zijn heetst is.

Je kunt het hok eventueel extra koelen door er een wit nat laken over te hangen. Heb je geen wit laken? Gebruik dan altijd een lichte kleur laken, en geen donkere kleur. Een donkere kleur absorbeert juist de warmte, waardoor de temperatuur alsnog wordt verhoogd.

Heb jij een buitenren voor jouw konijn? Zet de ren dan nooit midden in de zon neer. Geef je konijn altijd een kans om in de koele schaduw te gaan liggen. Pas ook op met tocht! Zelfs in hartje zomer kunnen konijnen een longontsteking oplopen.

Mag jouw konijn buiten lopen in de tuin? Zorg dan dat je voldoende schaduwplekjes creëert in jouw tuin.

Drinkwater voor je konijn

Zorg dat je konijn altijd een drinkbak of drinkfles met vers water tot zijn beschikking heeft. Je kunt ook een extra bakje water of drinkfles plaatsen voor de zekerheid. Wanneer jouw konijn niet kan drinken is er gevaar voor uitdroging. Geef nooit ijskoud water aan je konijn, je konijn kan hier diarree van krijgen.

Koelpad voor konijnen

Er zijn tegenwoordig speciale koelpads op de markt die jouw konijn verkoeling kunnen bieden. Deze koelpad kun je in het hok leggen of op een schaduwplekje in de tuin. Je konijn kan dan op de koelpad gaan liggen voor verkoeling. Een voorbeeld van een koelpad is Beeztees Koel pad of de Scratch & Newton Ice Pod koelschijf Deze koelpad leg je 3-4 uur in de vriezer en de vorm is speciaal gemaakt zodat ze er lekker op of tegenaan kunnen liggen. Vouw er een handdoek omheen en check regelmatig of je konijn niet aan de koelpad knabbelt. De koelpad blijft enkele uren koud en kun je vervolgens weer in de vriezer leggen. De koelpad zorgt ook voor een koelere omgeving van het dier.

Een verkoelende fles of steen

Geen tijd om een koelmat te kopen en wil je jouw konijn iets verkoelends aanbieden? Je kunt ook een plastic fles voor twee derde vullen met water en in de vriezer leggen. Wikkel de fles daarna in een handdoek en leg hem in het hok. In plaats van een fles kun je ook een natte steen gebruiken. Wil je direct verkoeling bieden? Dan kun je de fles en de stenen ook met koud water vullen/nat maken en de diepvries overslaan.

Je konijn kan vervolgens lekker tegen de fles of steen aan liggen ter verkoeling.

Let op: gebruik altijd een plastic fles. Een glazen fles kan breken door het uitzettende ijs. 

Maak de oren van je konijn nat

De laatste tip klinkt misschien een beetje gek: maak de oren van je konijn nat. De oren van een konijn bevatten namelijk belangrijke bloedvaten. Deze bloedvaten worden gebruikt om warmte kwijt te raken aan de omgeving. Door de oren van je konijn met lauw water nat te maken (bijvoorbeeld met een washandje) kun je jouw konijn verkoeling bieden. Zorg ervoor dat er nooit water in het oor van het konijn komt.

Gerelateerde producten