Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Plons! Zwemmen & waterpret met je hond: zo houd je het veilig.

Zwemmen is een geweldige manier om tijd met je hond door te brengen. Het is leuk en een goede methode om koel te blijven op die echt warme dagen. Maar net als al het andere dat leuk is in het leven, zijn er een paar zaken waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder tien zwemveiligheidstips voor je hond.

  1. Niet alle honden kunnen zwemmen, of houden van zwemmen. Sommige hondenrassen zijn van nature betere zwemmers dan andere. Vooral retrievers en waterhonden zoals poedels staan ​​bekend als uitstekende zwemmers. Aan de andere kant van het spectrum moet je extra voorzichtig zijn in de buurt van water met kortschedelige rassen zoals buldoggen en mopshonden. Houd ook puppy's goed in de gaten. Puppy's zijn onhandig en energiek, waardoor ze bijvoorbeeld gemakkelijk in een zwembad kunnen vallen. Ze zijn ook erg snel moe.

 

  1. Het is niet overal toegestaan om je hond te laten zwemmen. Bij de meeste recreatieplassen zijn honden om hygiënische redenen verboden. Laat je hond alleen zwemmen op plaatsen waar dat mag. Er zijn in Nederland genoeg hondenzwembaden, losloopgebieden met een hondenzwemvijver, of hondenstranden te vinden. Een overzicht daarvan vind je hier: https://www.doggydating.com/losloopgebieden, klik bij kenmerken wel even zwemwater aan.

 

  1. Niet al het water is geschikt om te zwemmen. Sterke stromingen in de zee of een rivier kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarnaast kan water ziekmakende bacteriën bevatten zoals botulisme, blauwalg en leptospirose. De kans hierop is groter in ondiep, stilstaand en/of warm water. Laat je hond niet zwemmen in water waarin dode dieren zijn gevonden en zorg dat zijn vaccinaties up-to-date zijn.

 

  1. Laat je hond geen zwemwater drinken. Dit bevat bacteriën en parasieten waar je hond ziek van kan worden. Bij zwembaden zit er vaak chloor in het water. En zeewater is veel te zout om te drinken. Neem dus genoeg schoon drinkwater mee voor je hond.

 

Sommige honden krijgen ongemerkt heel veel water binnen tijdens het zwemmen, bijvoorbeeld omdat ze in het water ‘happen’, of omdat ze een bal of stok in de bek hebben. Dit kan leiden tot watervergiftiging.

 

  1. Misschien wel de allerbelangrijkste tip: houd je hond altijd onder toezicht tijdens het zwemmen! Ongelukken kunnen heel snel gebeuren.

 

  1. Spoel je hond – als dat mogelijk is – na het zwemmen af met schoon water. Zo krijgt hij geen last van dingen die in z’n vacht achterblijven (zout, parasieten, algen, etc.). Als dat niet kan, neem dan in ieder geval een handdoek mee en maak hem goed droog, droog ook voorzichtig de oren en oorschelpen. Hiermee verklein je de kans op oorontsteking, vooral bij honden met hangende oren. Een paar extra handdoeken in de auto voor je hond om op te liggen zijn ook geen overbodige luxe.

 

  1. Gebruik een zwemvest. Hondenzwemvesten houden je hond niet alleen drijvend, maar kunnen ook helpen hem in het water te herkennen en het gemakkelijker maken om hem eruit te trekken, aangezien hondenzwemvesten handvatten hebben. Overweeg er een aan te schaffen voor je harige vriend, vooral als je ‘m meeneemt op een boot of SUP.

 

  1. Verwijder de vlooien- en/of tekenband van je hond voor het zwemmen. De werkzame stoffen van de halsbanden zijn erg schadelijk voor vissen en andere waterorganismen. Daarnaast kan water de actieve ingrediënten uitspoelen waardoor de band minder goed werkzaam wordt.

 

  1. Is er geen schoon of veilig zwemwater in de buurt? Richt een (kinder)zwembad in de tuin in voor waterpret met je hond! Vul het zwembad met water zodat je hond tijdens warme zomerdagen kan afkoelen. Doe het wel rustig aan met de waterpret, zo raakt je hond niet oververhit.

 

  1. Last but not least – houd je aan de hondenetiquette en houd rekening met elkaar. Zo blijft het gezellig voor iedereen. Veel zwemplezier!

Gerelateerde producten