Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Is Dettol giftig voor katten?

Dettol is al jaren lang bekend als hét desinfectiemiddel. Maar Dettol is ook een chemisch schoonmaakmiddel en de meeste chemische middelen zijn niet goed voor onze huisdieren. De laatste jaren zijn er steeds meer geluiden te horen over katten met een Dettol-vergiftiging.

Het gevaar van Dettol

Het gevaar met de meeste schoonmaakmiddelen, en dus ook Dettol, is dat ze niet bedoeld zijn voor inwendig gebruik. Nu zal je waarschijnlijk die fles Dettol netjes achter slot en grendel bewaren zodat je kat er geen slokje van kan drinken, maar wanneer je poetst met Dettol kunnen op je net gedweilde vloer restanten achter blijven. Als jouw kat daar overheen loopt of erop gaat liggen, krijgt ze Dettol op haar pootjes en vacht. Wanneer ze zichzelf daarna wast, likt ze een kleine beetje Dettol op. De hoeveelheid Dettol in haar lijf zal met de tijd groeien als je ermee blijft poetsen en geeft uiteindelijk vergiftigingsverschijnselen. In het ergste geval kan dit leiden tot overlijden.

Door met flink veel water na te poetsen, verklein je de kans aanzienlijk dat je kat een Dettol-vergiftiging oploopt. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Alternatieve schoonmaakmiddelen

In de meeste huishoudens is het niet nodig om met een sterk desinfecterend middel als Dettol te werken. We hebben bacteriën nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer we teveel goede bacteriën verwijderen, kunnen de slechte bacteriën de overhand nemen en worden we ziek.

Katvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld groene zeep, biotex groen of Ecover. Wil je zonder chemische schoonmaakmiddelen werken, dan kun je ook microvezeldoekjes gebruiken, droog of met water. Microvezeldoekjes beschadigen de buitenste laag van bacteriën, waardoor ze niet meer kunnen vermenigvuldigen en sterven.

Een andere en nieuwe optie is schoonmaken met probiotica. Probiotica is vooral bekend als bestandsdeel in diverse voedingssupplementen en kunnen o.a. bijdragen aan een gezonde darmflora. Maar de micro-organisme die in probiotica zitten kunnen meer dan dat. De micro-organisme scheiden enzymen af die vuil afbreken. Met het restproduct hiervan voeden de micro-organisme zich. Wanneer er geen restproducten en dus vuil meer is, sterven de micro-organisme af. Het voordeel hiervan is dat reiniging een langdurig effect heeft. Een voorbeeld van een dergelijk schoonmaakmiddel is Ecopets.

Dierenarts

Heb je laatst schoongemaakt met Dettol en gedraagt jouw kat zich anders dan normaal? Raadpleeg dan direct jouw dierenarts.