Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe voorkom en behandel je een wormbesmetting bij je kat?

Omdat wormen een onzichtbaar probleem zijn en de symptomen vaak pas zichtbaar zijn in een vergevorderd stadium, wordt er geadviseerd om jouw kat preventief te ontwormen. Een wormbehandeling betekent niet dat je dier daarna geen wormen kan krijgen, maar dat de wormen die zich op dat moment in het lichaam van jouw dier bevinden, worden gedood. Hierdoor krijgt de mogelijke wormbesmetting geen kans om uit de hand te lopen. De ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, is een onhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Dierenartsen en ESCCAP adviseren om katten minimaal vier keer per jaar te ontwormen.

Kitten ontwormschema

Omdat er van uit gegaan mag worden dat kittens al jong besmet zijn, dien je je kitten regelmatig te ontwormen. Start met ontwormen vanaf 3 weken. Ontworm je kitten vervolgens om de 3, 5, 7, en 9 weken en vervolgens met 3, 4, 5 en 6 maanden. Vanaf hier je kat minimaal vier keer per jaar ontwormen. 

Vergeet niet de moederdieren tegelijk met de pups of kittens te ontwormen. Op deze manier voorkom je een herbesmetting.

Vlooien

Heeft jouw dier een vlooienbesmetting opgelopen? Dan wordt er aangeraden om je dier ook te ontwormen. De vlo is namelijk de tussengastheer van de lintworm.

Oost-Groningen en Zuid-Limburg

Wanneer je in Oost-Groningen of Zuid-Limburg woont, dan is het advies om katten maandelijks preventief te ontwormen in verband met het risico op vossenlintworm.

Hoe voorkom je dat je zelf een worminfectie oploopt?

Omdat sommige wormen een zoönose zijn en dus ook besmettelijk zijn voor jou, kun je de volgende maatregelen treffen:

  • ontworm je kat regelmatig;
  • sluit de zandbak af wanneer deze niet gebruikt wordt;
  • was de handen na het buitenspelen of tuinieren;
  • was groente en fruit uit de tuin altijd goed af.

Wil jij nog meer weten over wormen bij je kat? Download dan direct ons gratis e-book "Wormen en de risico's". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book