Hoe stop ik ongewenst krabben?

Krabt jouw kat aan bijvoorbeeld meubels, behang of tapijt? Dit kan diverse redenen hebben:

  • De kat wilt jouw aandacht trekken.
  • Gebrek aan geschikte krabvoorwerpen. Bijvoorbeeld: de door jouw gekozen krabvoorwerpen staan op een verkeerde plek, wankelen, hebben een te klein kraboppervlakte, etc.
  • De kat krabde al aan de ongewenste plek, toen er nog geen krabvoorwerp aanwezig was. Door de geur, blijft hij terugkomen naar deze plek.

Als jouw kat krabt op ongewenste plekken is het allereerst belangrijk om een goed alternatief te vinden voor deze plek. Krabt jouw kat altijd op het behang? Koop dan een krabplateau van karton. Dit is verticaal én van zacht materiaal vergelijkbaar met behang. Vervolgens maak je het gewenste voorwerp interessant en de ongewenste plek minder interessant.

Het interessant maken van een krabvoorwerp

  • Speel met de kat en gebruik bijvoorbeeld de krabpaal in het spel.
  • Kattenkruid of valeriaan plaatsen op bijvoorbeeld de krabpaal. Dit is te koop in gedroogde vorm maar ook in de vorm van een spuitbus. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op de meeste volwassen katten.
  • Brokjes op verschillende niveaus van bijv. een krabpaal plaatsen. Dit nodigt de kat uit om de krabpaal te verkennen.

Let op: het is belangrijk om dit krabvoorwerp dichtbij de ongewenste plek te zetten. Wanneer je kat het krabvoorwerp in gebruik neemt kun je deze langzaam (enkele cm per keer) verplaatsen naar de door jouw gewenste plek.

Het minder interessant maken van de ongewenste plek

  • Ontsmet de plek met Urine Off. Hiermee kun je naast urine ook de geurstoffen van je kat verwijderen.
  • Door de plek af te schermen met dubbelzijdig plakband (niet té plakkerig, je wil niet dat je kat zich hieraan bezeert), plastic folie, een plaat van glad materiaal of een gladde doek. Dit wordt als niet prettig ervaren voor de kat waardoor de kat op zoek zal gaan naar een andere plek die deze behoefte kan vervangen.
  • Door de plek in te sprayen Feliway (een spray met feromonen). Dit zorgt dat de kat deze plek niet meer interessant vindt om te krabben. Volgens onderzoek krabt een kat niet meer op een plek waar feromonen zijn afgezet. De geur geeft hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Belonen is beter dan straffen

Het is erg belangrijk om te beseffen dat je kat dit niet doet uit ondeugendheid of kwaadheid. De kat krabt vanuit zijn natuurlijke instinct. Krabben kan daardoor nooit geheel afgeleerd worden. Wanneer je kat gebruik maakt van de door jouw gewenste plek is het daarom van belang je kat daarvoor te belonen. Beloon je kat wanneer hij naar de gewenste plek toeloopt en wanneer je kat het krabvoorwerp gebruikt. Straffen van ongewenst gedrag schept veel verwarring voor je kat. Het gebruik van een spuitbus of je stem om te straffen werkt bovendien averechts. Wanneer je kat alleen thuis is weet hij dat deze straf niet volgt en zal hij extra gaan krabben op de ongewenste plek.

Dierenarts

Katten zijn gewoonte dieren en zullen niet direct ander gedrag gaan vertonen. Als de krabproblemen echter blijven ontstaan, vraag dan advies aan je dierenarts. Onderliggende aandoeningen kunnen namelijk ook van invloed zijn op het gedrag van je kat.

Gerelateerde producten