Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook Vlooien Kat

Heeft je kat vlooien?

Wij hebben alles om vlooien te bestrijden

Anti-vlooienmiddelen voor katten >

Hoe krijgt een kat vlooien?

Vlooien staan bekend als één van de meest vervelende en hardnekkige soorten ongedierte. Maar hoe loopt een kat eigenlijk een vlooienbesmetting op?

Hoe raakt mijn kat besmet?

Er wordt vaak gedacht dat een vlo van het ene dier naar het andere dier ‘springt’ en een dier op deze manier besmet raakt. Dit is echter zelden het geval. Dieren raken vrijwel altijd besmet via de omgeving. Hoe werkt dit?

Vlooiencyclus

Overal waar een dier met vlooien loopt vallen er vlooieneitjes uit zijn/haar vacht. Dit kan dus op straat zijn, in een park, maar ook in jouw tuin. Na twee tot tien dagen komen er larven uit de vlooieneitjes. Deze larven zijn maar een paar millimeter lang en zo dun als een haar. De larven kruipen vervolgens weg naar een donkere plek. Dit kan bijvoorbeeld onder bladeren zijn, in het gras of in de kieren van een houten vloer. Hier voeden de larven zich met huidschilfers, andere larven en vlooienuitwerpselen. De larven vervellen zich zo’n twee keer en daarna spinnen ze een cocon waarin ze zich ontwikkelen tot een vlo. Larven kunnen maandenlang in deze cocon verblijven. Zodra ze een signaal krijgen, dit kan bijvoorbeeld een trilling zijn of temperatuursverandering, verlaten ze hun cocon. Vanaf dan gaan ze op zoek naar een dier (of mens) om zich in vast te bijten en te voeden. Vervolgens zal de cyclus zich herhalen.

Hoe lang de vlooiencyclus duurt is afhankelijk van veel factoren. Meestal gaat het over een periode van twee weken tot acht maanden.

Kan mijn kat vlooien krijgen als hij nooit buiten komt?

Ook katten die binnen blijven kunnen besmet raken met vlooien. Wij kunnen namelijk de wormeneitjes die zich in de omgeving bevinden meenemen naar binnen via onze kleding en schoenen. Eenmaal binnen zal de vlooiencyclus op gang komen. Om deze reden is het daarom aan te raden om ook binnenkatten regelmatig te behandelen/beschermen tegen vlooien.

Wanneer zijn vlooien actief?

Vlooien zijn het gehele jaar in Nederland actief. Wanneer het kouder wordt in Nederland trekken veel vlooien naar binnen waar ze zich prima kunnen vertoeven in onze verwarmde huizen. Je kat kan dus het gehele jaar door risico lopen op een vlooienbesmetting.

Download het e-book 'Vlooien bestrijden'

Wil jij nog meer weten over vlooien bij katten? Download dan direct ons gratis e-book "Vlooien bestrijden". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book