Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Help, mijn kat is onzindelijk!

Katten zijn van nature dieren die heel schoon zijn op zichzelf. De meeste katten zijn dan ook al zindelijk als ze in huis komen. Ze hebben van hun moeder al geleerd dat plassen en poepen op de kattenbak hoort te gebeuren.

Toch kan een kat onzindelijk zijn of worden. Bijvoorbeeld als de kat als min of meer verwilderd dier wordt opgenomen en dus als kitten nooit van de moederpoes heeft geleerd wat een kattenbak is. Of als er plotseling iets verandert in de situatie voor de kat.

Oorzaak

Als een kat plotseling onzindelijk wordt is het heel belangrijk de oorzaak te ontdekken. Een kat is vrijwel altijd zindelijk te maken, maar om de juiste manier te vinden moet eerst duidelijk zijn waarom een kat onzindelijk is. Onzindelijkheid kan een medische oorzaak hebben of het gevolg zijn van een gedragsprobleem. Als de kat sproeit, dus plast tegen verticale oppervlakken met opgeheven trillende staart, moet de oorzaak worden gezocht in de hoek van een gedragsprobleem. Als de kat zijn behoefte doet op een horizontaal vlak, met gekromde rug dan is de kans groot dat er een medische oorzaak is.

Medische oorzaak

De kat kan een aandoening hebben waardoor de aandrang om zijn behoefte te doen zo groot is dat hij simpelweg de kattenbak niet haalt. De volgende dingen kunnen hier een rol spelen:

  • De kat is aan de diarree, hier kunnen veel oorzaken voor zijn. Bij diarree is het altijd verstandig een dierenarts te raadplegen.
  • De kat heeft blaasontsteking. Hier kunnen twee dingen gaan spelen: de kat heeft zo veel aandrang dat hij de kattenbak niet op tijd haalt en plassen bij een blaasontsteking is pijnlijk, de kattenbak krijgt daardoor een negatieve associatie waardoor ook na genezing de kat niet meer op de kattenbak zijn behoefte wil doen.
  • Cognitieve disfunctie oftewel een vorm van dementie.
  • Blaasgruis, kristalvorming in de urine.
  • Je kat drinkt heel veel, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking, een lever- of nieraandoening, schildklier problemen of suikerziekte. Omdat de kat veel meer drinkt dan normaal moet hij ook meer plassen en de kattenbak raakt daardoor sneller vervuilt. De kat wil er dan niet meer op plassen.
  • Stress kan ook een oorzaak zijn. De oorzaak van de stress kan op vele vlakken liggen. Een conflict met een andere kat in huis, onenigheid met de hond of met jou. Je komt dan op het gebied van gedragsoorzaken.

Bij het vermoeden van een medisch probleem is het zeer aan te raden een dierenarts te raadplegen. Behalve dat de onzindelijkheid lastig is, kan er een onderliggende ziekte zijn die behandeld moet worden.

Gedragsoorzaak

Het onzindelijk worden kan ook een gevolg zijn van een gedragsprobleem. Dit moet je breed bekijken aangezien het gedrag van je kat (niet op de bak willen plassen of poepen) volledig begrijpelijk kan zijn als je het vanuit de kat bekijkt. Wij vinden het lastig, maar misschien heeft de kat wel een heel goed excuus!

Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende punten:

  • Onderzoek heeft aangetoond dat katten een kattenbak zonder kap fijner vinden. Vieze geurtjes blijven namelijk onder de kap hangen en de kat heeft er een hekel aan om in zijn eigen stank of die van andere katten zijn behoefte te doen.
  • Is het grit in de bak wel schoon? Kijk ook eens of je stofvrij kattenbakgrit gebruikt.
  • Het is aan te raden zoveel kattenbakken te hebben als je katten hebt plus één meer. Dus bij één kat twee bakken, bij drie katten vier bakken, enz.
  • Heeft de kat wel voldoende privacy? Een kat heeft er een hekel aan als iemand (andere kat, hond, jijzelf) mee zit te kijken terwijl hij zijn behoefte doet.
  • De plek waar de kattenbak staat is een druk kruispunt van verkeer. Andere katten, de hond, gezinsleden, lopen continu voorbij. De kat voelt zich dan niet op zijn gebak als hij op de bak zit.
  • De etensbak staat vlak bij de kattenbak in de ogen van de kat. Een kat doet niet zijn behoefte waar hij eet.
  • Een andere kat staat niet toe dat de kat de kattenbak gebruikt. De toegang wordt hem botweg ontzegt.
  • De plek waar de kattenbak staat is geen veilig plekje. Als je je behoefte zit te doen ben je kwetsbaar en als je dan bijvoorbeeld vlak naast het kattenluik zit waar zomaar een rivaal door naar binnen kan komen, is dat niet veilig.