Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft mijn kat wormen?

Heb jij wormen in de ontlasting van jouw kat gevonden? Dan is het zeer waarschijnlijk dat jouw kat is besmet met wormen. In dit blog lees je welke symptomen een kat heeft met wormen en hoe je vaststelt of jouw kat wormen heeft.

Welke symptomen heeft een kat met wormen?

Bij volwassen katten zijn de symptomen van een wormenbesmetting vaak niet tot nauwelijks waar te nemen. Je ziet de symptomen van een wormenbesmetting meestal pas als je kat dusdanig verzwakt is.

Symptomen die je bij jouw kat met wormen zou kunnen waarnemen:

  • wormen of lintwormsegmentjes zichtbaar in de ontlasting
  • braken, eventueel met wormen
  • diarree, eventueel met bloed en/of wormen
  • gewichtsverlies
  • slechte conditie of doffe vacht
  • benauwdheid bij long- en hartworm.

Het is een fabeltje dat wanneer een kat wormen heeft je altijd wormen terugvindt in de ontlasting van je kat. 

Herken je de symptomen bij jouw kat?

Herken je bij jouw dier een aantal van de bovengenoemde symptomen? Raadpleeg dan een dierenarts. Jouw dierenarts kan via ontlastingonderzoek vaststellen of je kat inderdaad wormen heeft en met welke worm jouw dier besmet is.

Jouw dierenarts kan jou vervolgens een ontwormmiddel adviseren. Afhankelijk van het soort worm, kan het soms nodig zijn om je kat meerdere keren te laten ontwormen. 

Let op: niet alle wormmiddelen werken voldoende en niet elk middel is geschikt voor elke worm. Raadpleeg een dierenarts voor de beste preventie of behandeling.

Voorkomen van wormen bij katten

Omdat wormen vaak een onzichtbaar probleem zijn en de symptomen pas zichtbaar worden in een vergevorderd stadium, wordt er geadviseerd om jouw kat preventief vier keer te behandelen met een ontwormmiddel.

Wil je liever niet vier keer per jaar jouw kat ontwormen? Dan kun je er ook voor kiezen om vier keer per jaar een ontlastingonderzoek te doen bij de dierenarts. Blijkt uit dit onderzoek dat jouw dier wormen heeft? Dan pas behandel je jouw kat met een ontwormmiddel.

Wil jij meer weten over wormen? In ons  gratis e-book ‘wormen en de risico’s’ lees je alles over wormen. Zo leer je welke soorten er zijn, hoe je kat wormen krijg en hoe je wormen voorkomt.

Heeft mijn kat wormen?