Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Wordt je kat ouder?

Voer voor oudere katten >

Heeft mijn kat dementie?

Een kat kan de respectabele leeftijd bereiken van 15 jaar of ouder. Sommige katten worden zelfs ouder dan 20. Dat is natuurlijk geweldig, want het liefst geniet je zo lang mogelijk van je vriendschap met je kat. Maar met de jaren nemen ook de ouderdomsproblemen toe. Helaas krijgen veel oude katten last van ouderdomsdementie. Kun je dementie bij je kat voorkomen of op z’n minst verminderen? Hoe herken je dementie bij je oudere kat? En hoe moet je ermee omgaan?

Dementie bij je kat

De officiële benaming voor dementie bij je kat is Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS). Het is niet altijd makkelijk om dementie bij je kat te herkennen. Bij honden is dementie herkennen vaak makkelijker. Dat komt doordat katten vaak meer op zichzelf leven en meer alleen op stap zijn. Een kat heeft een heel andere band met zijn baasje dan een hond. Dit andere karakter maakt het moeilijker dementie te herkennen.

Je kunt CDS bij je kat onder andere herkennen aan:

  • Desoriëntatie. Je kat weet niet meer waar hij is.
  • ’s Nachts en soms overdag hard miauwen.
  • Omkering dag en nacht ritme.
  • Onzindelijkheid.
  • Moeilijkheden met herkennen van tijd en ruimte.
  • Plotselinge problemen met andere katten in huis.
  • Prikkelbaar.
  • Bang.

Alleen als je je kat goed kent, zul je zulke veranderingen in het gedrag goed herkennen. Heb je het gevoel dat je kat zich anders gedraagt? Dan is het verstandig om je kat dan naar de dierenarts te brengen voor onderzoek. De diagnose is niet eenvoudig, omdat de symptomen heel divers kunnen zijn. Maar hij kan eventuele andere lichamelijke oorzaken uitsluiten, zodat je met meer zekerheid kunt zeggen dat je kat CDS heeft.

Dementie verminderen

Dementie bij je kat is helaas niet te verhelpen. Maar gelukkig kun je het een en ander doen om te voorkomen dat je kat erg last krijgt van ouderdomsdementie. En je kunt ook een hoop doen om het verloop van de ziekte te vertragen. Een paar dingen die je kunt doen:

  • Hersenspellen. Geef je kat een (lichte) mentale uitdaging met een spel. Hiermee zorg je ervoor dat je kat mentaal actief blijft. Bijvoorbeeld een leuke, niet te moeilijke voerpuzzel.
  • Vaste structuur. Geef je kat voldoende vastigheid, zodat hij geen last krijgt van stress.
  • Voedingssupplementen met omega-3 vetzuren, choline en antioxidanten.
  • Medicijnen, alleen in overleg met je dierenarts.

Vertrouwde omgeving

Een kat met dementie kan stress ervaren. Vandaar dat je feromonenproducten kunt gebruiken om de stress te verminderen, bijvoorbeeld de sprays en verdampers van Feliway. Met deze spray creëer je een vertrouwde omgeving in je kat, waardoor hij rustig wordt en zich fijner voelt.

Voeding voor je oudere kat

Producenten van diervoeding hebben speciaal voor oudere katten voeding en voedingssupplementen ontwikkeld die afgestemd zijn op de veranderde behoeften van je kat op leeftijd. Deze voeders bevatten bijvoorbeeld ingrediënten die het proces van celveroudering vertragen en die extra ondersteuning geven aan de hersenen en andere vitale organen. Een paar voorbeelden:

Royal Canin senior

SmølkeSenior

Renske Golddust 

Dementie voorkomen

Helaas is dementie bij je kat niet te voorkomen. Maar je kunt wel iets doen. Je kunt het verloop van ouderdomsdementie bij je kat verminderen door je kat mentaal actief te houden. Een manier om dat te doen is door actief met je kat bezig te blijven. Daarmee kun je hem mentaal zo lang mogelijk in goede conditie houden. Bovendien wordt je vriendschap met je kat daardoor nog sterker. En vooral in de oudere levensfase heeft je kat jou als vriend nodig!