Vragen? Bel ons 0522-202120

Heeft je kat urinewegproblemen?

Bekijk voer tegen blaasgruis >

Heeft jouw kat blaasgruis?

Wat is blaasgruis precies? Hoe wordt het veroorzaakt? En hoe kom je erachter of je kat last heeft van blaasgruis? Lees hier het advies van de dierenarts.

Wat is blaasgruis bij katten?

Blaasgruis ontstaat doordat er kristallen gevormd worden in de urine van je kat. Deze kristallen worden gevormd door mineralen als fosfor en magnesium. Blaasgruis zorgt voor irritatie van de blaas, de urineleiders en de plasbuis. Soms klonteren deze kristallen ook samen en dan ontstaan er blaasstenen.

Komt blaasgruis voor bij katers of poezen?

Blaasgruis komt zowel bij katers voor als bij poezen. Poezen hebben echter een korte en wijde plasbuis, waardoor ze blaasgruis gemakkelijker kunnen uitplassen. Katers hebben blaasgruis kateen langere en nauwere plasbuis. Hierdoor kunnen katers sneller last krijgen van verstoppingen. Wanneer je vermoedt dat je kat last heeft van een verstopping en daardoor niet kan plassen, moet je direct naar de dierenarts. Dit is namelijk een spoedgeval!

Hoe herken je blaasgruis bij je kat?

Blaasgruis kan irritaties en ontstekingen veroorzaken in de blaas en in de plasbuis van je kat. Blaasgruis kun je herkennen aan:

 • een afwijkende kleur van de urine (vaak met bloed);
 • je kat/poes ervaart veel ongemak bij het plassen (klagend miauwen);
 • urineverlies in huis;
 • kleine plasjes.

In de meeste gevallen zijn er ook gedragsveranderingen zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van eten en drinken, onrustig zijn, zich verstoppen en onzindelijkheid.

Verschillende soorten blaasgruis

Er zijn verschillende soorten blaasgruis bij katten. De belangrijkste soorten zijn: Struviet (voornamelijk bij jonge katten) en Oxalaat (voornamelijk bij oudere katten).

Het is belangrijk om vast te stellen om welke soort blaasgruis het gaat. Iedere soort heeft namelijk een andere behandeling nodig. Die dierenarts kan door microscopisch onderzoek vaak uitsluitsel geven, in bijzondere gevallen wordt het verder onderzocht in het laboratorium.

Oorzaak van blaasgruis bij katten?

De exacte oorzaak van blaasgruis is nog niet bekend. Wel is bekend dat sommige factoren de kans op blaasgruis vergroten:

 • Overgewicht/te weinig beweging
 • Sommige katten hebben genetische aanleg voor blaasgruis. Door verkeerd voer ontstaan er dan sneller kristallen in de urine.
 • Katten die weinig drinken hebben geconcentreerde urine. Hierin kunnen zich gemakkelijker kristallen vormen.
 • In veel kattenvoer zitten er hoge hoeveelheden zout. Dat vergroot de kans op kristalvorming.

Naast lichamelijke redenen zijn er ook psychische redenen bekend. Zo maken katten met angst en/of stress bepaalde stoffen aanmaken die de kans op blaasgruis vergroot. De meeste katten hebben blaasgruis vanuit stress/angst.

Benieuwd naar de behandeling van blaasgruis? Lees meer: Help, mijn kat heeft blaasgruis

Gerelateerde producten

 1. Royal Canin Urinary S/O Kat

  Vanaf: 13.70

 2. Trovet Urinary Struvite ASD Kat

  Vanaf: 5.99