Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft jouw hond blaasgruis?

Honden kunnen last krijgen van urinewegproblemen, vaak gaat het om blaasgruis. Wat is blaasgruis eigenlijk? 

Wanneer een hond last heeft van blaasgruis worden er kristallen gevormd in de urine. Deze kristallen worden gevormd door mineralen als fosfor en magnesium. Soms klonteren deze kristallen ook samen en dan ontstaan er blaasstenen. De scherpe randjes van blaasgruis en/of stenen kunnen zorgen voor irritatie van de blaas (blaasontsteking) en verstoppingen in de urineleiders en plasbuis.

Hoe herken je het?

Blaasgruis kan irritaties en ontstekingen veroorzaken in de blaas en in de plasbuis. Blaasgruis kun je herkennen aan:

  • Een afwijkende kleur van de urine (vaak met bloed);
  • Vaak of juist niet plassen;
  • Kleine plasjes (soms ook in huis);
  • Je hond ervaart veel ongemak bij het plassen (piepen).

Wanneer de urine niet afgevoerd kan worden door een verstopping kunnen de nieren de afvalstoffen niet langer meer uit het lichaam verwijderen. Hierdoor hopen afvalstoffen zich in het lichaam op. Dit herken je bijvoorbeeld aan lusteloosheid, weigeren van eten en drinken, zich verstoppen en braken.

Let op: een verstopping is echt een noodgeval! Het hondenlichaam vergiftigt zichzelf. Je dient direct naar de dierenarts te gaan.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten blaasgruis. De belangrijkste soorten zijn: Struviet en (Calcium)Oxalaat. Struviet komt het meeste voor.

Het is belangrijk om vast te stellen om welke soort blaasgruis het gaat. Iedere soort heeft namelijk een andere behandeling nodig. Die dierenarts kan door microscopisch onderzoek vaak uitsluitsel geven, in bijzondere gevallen wordt het verder onderzocht in het laboratorium.

Oorzaak

De exacte oorzaak van blaasgruis is nog niet bekend. Wel is bekend dat sommige factoren de kans op blaasgruis vergroten:

  • Overgewicht/te weinig beweging
  • Sommige honden(rassen) hebben genetische aanleg voor blaasgruis. Door verkeerd voer ontstaan er dan sneller kristallen in de urine.
  • Honden die weinig drinken hebben geconcentreerde urine. Hierin kunnen zich gemakkelijker kristallen vormen.
  • In sommige hondenvoeding zitten er hoge hoeveelheden zout. Dit vergroot de kans op kristalvorming.

Naast lichamelijke redenen zijn er ook psychische redenen bekend. Zo zouden honden met angst en/of stress bepaalde stoffen aanmaken die de kans op blaasgruis vergroot. 

Dierenarts

De dierenarts kan de diagnose blaasgruis vaststellen doormiddel van een urine onderzoek, röntgen en/of echografie. Wanneer de diagnose is vastgesteld, volgt de behandeling. Je hond dient opnieuw op controle te komen na ongeveer 4 weken en vervolgens na ongeveer 3 maanden.