Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft je kat haarballen?

Je kunt iets doen om te helpen

Bekijk de producten

Haarballen bij je kat

Katten besteden graag veel tijd aan hun vacht, gemiddeld zo’n 4 uur per dag. Tijdens deze vachtverzorging worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Katten zijn niet in staat om haren te verteren, waardoor deze in de maag kunnen samenklonteren tot een ‘bal’. Deze ‘haarbal’ kan worden uitgebraakt of verwerkt worden via de ontlasting. Een kat produceert ongeveer één keer per maand een haarbal.

Langharige katten hebben vaker last van haarballen dan katten met korte haren. Ook is in de periode van de rui de kans op een haarbal groter.

Symptomen

Sommige katten hebben moeite met het kwijtraken van haarballen. Waardoor deze achterblijven in het maagdarmkanaal en zorgen voor misselijkheid. Je kat heeft een volle, opgeblazen buik, braakt maar braakt niets uit en wil graag iets plantaardigs (gras) eten.

Verstopping/obstipatie

Heel zelden worden deze haarballen zo hard/groot dat ze de maaguitgang of de darmen afsluiten en er een verstopping ontstaat. De haarbal dient dan operatief verwijderd te worden. Wanneer je kat last heeft van een vastzittende haarbal zal hij:

  • chronisch braken (met name na het eten);
  • vaker en kleinere hoeveelheden voedsel eten;
  • gebrek aan interesse in voedsel;
  • geleidelijk gewicht verliezen.

Voorkomen

De productie van haarballen is onvermijdelijk. Wel kan je er voor zorgen dat je kat minder haarballen krijgt en wanneer hij een haarbal heeft deze sneller het lichaam kan verlaten. Tips:

  • Borstel je kat regelmatig en doe dit extra zorgvuldig tijdens de ruiperiode. Met het borstelen haal je het grootste gedeelte van de dode haren weg die je kat anders tijdens zijn vachtverzorging oplikt.
  • Wanneer je kat regelmatig last heeft van haarballen zijn er ook aangepaste voedingen speciaal voor katten met haarbalproblemen. Deze voeding bevordert de natuurlijke afdrijving via de ontlasting. Deze voeding is tevens gericht op een gezonde huid en vacht waardoor katten minder haar verliezen.
  • Voedingssupplementen zijn aanvullend op de gewone voeding van jouw kat en kunnen helpen de darmen te ondersteunen. Voorbeelden: Puur Darm en Pre Colostim.
  • Misselijke katten eten graag plantaardig. Kattengras irriteert de maag waardoor het braken opgewekt wordt. Zet vooral in de ruiperiode een bakje kattengras neer zodat je kat gemakkelijker zijn haarballen kan uitbraken.
  • Haarbalpasta’s bevatten vaak vaseline waardoor haarballen gemakkelijker zijn weg vinden door de darm. Voorbeelden: Kattenmalt Haarbal Control en Lax-A-Past.
  • Parafine stimuleert de darmwerking en heeft een licht laxerend effect (geen diarree). Voorbeeld: Easypill Hairball Cat.

Verveling/stress kan ook excessief likken van de vacht tot gevolg hebben. Zorg dat je kat voldoende hoge ligplekjes heeft, genoeg speeltjes en indien je meerdere katten hebt: voldoende kattenbakken.

Dierenarts

Herken je de symptomen van een vastzittende haarbal of heeft jouw kat regelmatig last van haarballen (vaker dan één keer per maand) raadpleeg dan jouw dierenarts.

Likt jouw kat overmatig? Ook een huidprobleem door voedsel- of vlooienallergie kan een mogelijke oorzaak zijn.