Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Help, mijn hond is te dik!

Ziet uw Labrador er uit als een bijzettafel of past uw Chihuahua niet meer door het kattenluikje? Lees in onderstaand artikel de do’s & don'ts bij te dikke honden.

Overgewicht bij huisdieren is een groeiend probleem. Overgewicht veroorzaakt namelijk veel gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen en diabetes, en kan bestaande gezondheidsproblemen zoals artrose velen malen verergeren. Daarom is het van belang dat uw huisdier weer een normaal gewicht bereikt.

Oorzaken van overgewicht

  • Medische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier. Dit komt gelukkig niet veel voor. Ook het gebruik van bepaalde medicatie kan zorgen voor gewichtstoename.
  • Na castratie hebben honden vaak minder voeding nodig. Door veranderingen in de stofwisseling kan dit oplopen tot wel 30%. Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen kunt u, in plaats van 30% minder te voeren, beter overstappen op een voeding waarbij het energiegehalte is aangepast. Er is speciale voeding op de markt voor gecastreerde dieren, die aan hun behoeftes voldoet.
  • Teveel voeding, eventueel in combinatie met te weinig beweging. Dit is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Het komt erop neer dat er meer energie uw hond ingaat, dan eruit. Die energie wordt opgeslagen in de vorm van vet, waardoor uw hond steeds dikker kan worden. Uiteraard is dit schadelijk voor de gezondheid en dus onwenselijk.

Wat is een gezond gewicht voor honden?

Met al die verschillende rassen en kruisingen is het soms moeilijk te bepalen of uw hond daadwerkelijk te dik is. Op de volgende manieren kunt u een indicatie krijgen over zijn gewicht:

  • Laat de hond staan en plaats uw handen op de ribbenkast van de hond.
    Gezond gewicht: de ribben zijn makkelijk voelbaar.
    Overgewicht: de ribben zijn niet voelbaar.
  • Kijk van boven neer op uw hond.
    Gezond gewicht: u kunt de taille makkelijk onderscheiden.
    Overgewicht: geen taille aanwezig.
  • Let op de vitaliteit van uw hond. Uiteraard hangt vitaliteit af van meer dan gewicht, zo zijn oudere dieren doorgaans minder vitaal dan puppy’s, maar overgewicht beïnvloed de vitaliteit van uw hond nadelig. Dikke honden zijn minder actief en speels.
  • Hetzelfde geldt voor het uithoudingsvermogen van uw hond. Een hond met een gezond gewicht zal na een lange wandeling snel weer herstellen. Honden met overgewicht hebben duidelijk verminderd uithoudingsvermogen, en hijgen meer, ook als het buiten niet warm is.

 

Overgewicht aanpakken

In het geval van overgewicht is het doel natuurlijk om op een gezond gewicht te komen. Het is belangrijk om niet onverantwoord snel af te vallen. De richtlijn is 0,5 tot 2,0% gewichtsverlies per week.

Houdt u aan de volgende tips en adviezen:

  • Geef minder eten. Het beste is om over te schakelen op een speciaal dieet om af te vallen, zoals Hill’s Metabolic Hond, Trovet Weight & Diabetic WRD Hond, of Specific Weight Reduction CRD/CRW-1 Hond.

Zo voorkomt u dat uw huisdier tekorten oploopt van bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast bevat dieetvoeding voor het bereiken van een gezond gewicht een lager vetgehalte, maar wel een hoger vezelgehalte, zodat de hond sneller een gevoel van verzadiging heeft. Ook bevatten deze diëten vaak stoffen om te vetverbranding te stimuleren.

  • Voer geen tussendoortjes of snacks. Deze zijn vaak erg calorierijk. Wilt u toch iets geven, kies dan voor een verantwoord tussendoortje met weinig calorieën, zoals Royal Canin VCN - Educ Beloningsbrokjes of Trovet Low Calorie Treats Lam LCT.
  • Natvoer bevat minder calorieën per 100 gram dan droogvoer. Om uw hond toch een verzadigd gevoel te geven, kunt u een deel van het droogvoer vervangen door natvoer. Ook hier kiest u dan het beste voor een speciaal dieetvoer, gericht op afvallen.
  • Laat uw hond rechtlijnig bewegen. Bijvoorbeeld in rustig tempo mee naast de fiets, wandelen of zwemmen. Bouw dit wel rustig op, en let op de weersomstandigheden. Met warm weer raken, zeker honden met overgewicht, sneller oververhit.
  • Laat uw hond ‘werken’ voor zijn eten, bijvoorbeeld d.m.v. een voerbal of voerpuzzel. Zo schrokt hij minder, eet hij rustiger en is hij sneller verzadigd. Daarnaast zorgt dit voor mentale uitdaging.
  • Weeg uw hond regelmatig. Zo kunt u het afvallen goed volgen.
  • Weeg daarnaast de dieetvoeding ook af, op een keukenweegschaal bijvoorbeeld. Zo weet u precies hoeveel u voert. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding vervolgens over 3 à 4 maaltijden per dag.
  • Laat uw hond aangelijnd uit zodat hij buiten niets anders eet.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.