Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Geef jij jouw kat verantwoord speelgoed?

In het wild is een kat minimaal 6 uur bezig om op prooien te jagen. Voor onze katten staat er een voerbakje klaar, waarvoor ze niets hoeven doen. Voor katten is spelen een alternatief voor het jagen. Spelen zorgt er voor dat ze iets te doen hebben en dat ze zowel fysiek als mentaal geprikkeld worden. Er zijn twee soorten: speelgoed waarmee de kat zelf kan spelen en speelgoed waarmee hij/zij samen het baasje kan spelen.

Binnen- en buitenkatten

Katten die ook naar buiten kunnen hebben in het algemeen minder behoefte aan spelen. Buiten kunnen ze hun geluk op, omdat de omgeving continu veranderd en er daardoor steeds nieuwe dingen te ontdekken zijn.

Speelgoed met lokstof

Kattenkruid is een kruid waar katten sterk op kunnen reageren. Het versterkt de natuurlijke stemming van de kat. Hierdoor kan de kat zich een beetje ongewoon gaan gedragen; rondspringen, rollen, pootjes geven of juist erg relaxed voor zich uitstarend… het zijn allemaal reacties op kattenkruid. Kattenkruid heeft een grote aantrekkingskracht op katten en wordt daarom vaak gebruikt in kattenspeeltjes. Let op: niet elke kat is gevoelig voor catsnip/kattenkruid, ook kittens zijn ongevoelig voor kattenkruid. Een alternatief wat vaak gebruikt wordt is de lokstof valeriaan. Hierop reageren alle katten.

Nepprooien

Kleine lichte speeltjes die gemakkelijk door de kat weg gemept worden zijn ideale nepprooien. Ze stimuleren de jachtdrift. Vaak hebben ze een vachtje zodat ze op een klein muisje lijken of juist een veertje zodat de kat denkt dat het een vogeltje is.

Hengels

Bij kittens is het gebruik van een hengel zeker aan te raden. Door een hengel te gebruiken in plaats van je hand zorg je dat in de toekomst de kat niet je hand met een speeltje associeert. Maar ook voor volwassen katten is een hengel erg leuk. Door te bewegen met de hengel lijkt het of het speeltje uit zichzelf beweegt. Het jachtinstinct van de kat wordt geprikkeld. Door actief te spelen met je kat, bouw je een betere band op met je huisdier. Let op: speel alleen samen met een hengel, laat hem niet slingeren in de kamer. Je kat kan verstrikt raken in het touw van de hengel.

Speelgoed voor voer

Om de kat alsnog op zijn voer te laten jagen en het voorkomen van schrokgedrag zijn er diverse speeltjes voor voer op de markt. Zo zijn er voerballen waarin brokjes gedaan kunnen worden. Spelenderwijs komen de brokjes uit de bal. Ook zijn er speciale brokjes dispensers, bijvoorbeeld de Catit Food Maze Labyrint. De kat moet de brokjes door het doolhof halen zodat het uiteindelijk in het voerbakje valt. De moeilijkheidsgraad is aan te passen door te draaien aan de interne schijf. Hiermee wordt zowel het motoriek als de intelligentie geprikkeld van de kat.

Aandachtspunten:
  • Let er op dat ‘jachtspeelgoed’ niet te groot en niet te zwaar is;
  • Om speelgoed interessant te houden kun je speelgoed even wegleggen om het vervolgens na een tijdje weer te introduceren aan je kat;
  • Zorg dat je kat als hij gaat klimmen, in bijvoorbeeld een krabpaal, de ondergrond niet van een hard materiaal als bijvoorbeeld beton of steen is;
  • Let er op dat speeltjes niet té klein zijn of kunnen versplinteren in verband met verstikkingsgevaar;
  • Het materiaal van je kattenspeeltje moet bestand zijn tegen de scherpe nagels en tanden van katten. Wanneer speelgoed kapot raakt, gooi dit dan direct weg om inslikken te voorkomen;
  • Iedere kat is uniek en heeft dus zijn eigen voorkeuren qua speelgoed.