Natuurlijk wil je graag voorkomen dat je kat een tekenbeet oploopt. Wat kun je doen om je kat tegen teken te beschermen?
Wat is een teek?
Teken zijn kleine spinachtige insecten die bloed nodig hebben van mens of dier om te overleven. Ze zijn soms maar 1 millimeter groot, of klein. Ze zijn bruin/zwart en proberen een plek te vinden waar hij zich vast kan bijten in de huid. Op die manier kan hij bloed opzuigen. Favoriete plekken bij je kat zijn de nek, de kop de oren en de poten, maar dat wil niet zeggen dat je teken niet op andere plekken kunt aantreffen op je kat.
Een beet van een teek doet meestal geen pijn. Echter het gevaar van een tekenbeet schuilt in het feit dat een teek tijdens het bijten speeksel achterlaat waar ziekteverwekkers in kunnen voorkomen.
Waar kom je teken tegen?
De gedachte leeft bij mensen dat teken zich in het bos uit bomen laten vallen op hun gastheer. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Helaas komen teken op meer plaatsen voor, ook in je achtertuin, in parken, in weilanden en heidevelden. Ze zitten vooral op lage begroeiing, zoals mossen, gras, varens en andere soorten. Ze wachten op een voorbijganger en proberen zich vast te klampen. Daarna gaan ze op weg naar een geschikt plekje om zich vast te hechten en vol te zuigen.
Wanneer zijn teken actief?
We kunnen inmiddels wel zeggen dat teken het hele jaar door actief zijn. Vroeger was de actieve periode van teken vooral beperkt tot het voor- en najaar. Zodra de temperatuur boven de 7 graden komt, worden ze actief. Vandaar dat de meeste tekenbeten plaatsvinden tussen maart en oktober. Maar in jaren dat het eerder warm is, begint dat al eerder.
Waarom je kat beschermen tegen teken?
Je zou kunnen denken: ik laat zo'n teek zijn gang gaan, want hij laat zich vanzelf weer vallen als hij volgezogen is. Maar dat is een verkeerde gedachte. Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten zijn teken verspreiders van ziektekiemen. Als een teek zich vastgebeten heeft, doet hij iets voordat hij bloed gaat zuigen: hij spuit wat speeksel in zijn slachtoffer om te voorkomen dat zijn zuigsnuit verstopt raakt. Met dat speeksel draagt hij ook eventuele ziektekiemen over. De bekendste is de ziekte van Lyme via de Borrelia bacterie. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.
Ook katten kunnen ziek worden van een tekenbeet. Wil je weten welke ziektes een kat op kan lopen via een tekenbeet? Lees dan ons gratis e-book over teken bij katten.
Kan ik mijn kat beschermen tegen teken?
Je kunt jouw kat nooit 100% beschermen tegen een tekenbeet. Geen één tekenwerend middel werkt namelijk 100% effectief. Een tekenwerend middel helpt de kans op een tekenbeet echter wel aanzienlijk te verkleinen.
Met welke producten kan ik mijn kat beschermen tegen een teken?
Er zijn diverse tekenwerende middelen voor katten op de markt. De meest populaire zijn: de spot-on pipetten en de tekenband. We lichten beide producten kort toe.
Spot-on pipetten tegen teken
Spot-on producten tegen teken komen in vorm van een pipetje. Dit pipetje kun je zelf in de nek van jouw kat leegdruppelen. Deze vloeistof wordt opgenomen door de huid van jouw kat en wordt vervolgens via de huidolie verspreidt over het gehele lichaam.
Spot-on producten beschermen jouw katten tegen teken door teken te weren en/of teken te doden zodra ze bijten. Een spot-on product voor katten is meestal een maand werkzaam en beschermt jouw kat vaak ook nog tegen andere parasieten zoals vlooien. Om jouw kat te blijven beschermen dien je iedere maand opnieuw een pipet aan te brengen in de nek van jouw kat.
Tekenband voor katten
Een tekenband beschermt jouw kat langdurig tegen teken. Een tekenband beschermt namelijk gemiddeld 7 tot 8 maanden tegen teken. Een tekenband breng je aan als een halsband. Door de ‘schurende’ werking van de band tegen de huid/vacht van jouw kat wordt de band geactiveerd. De werkzame stoffen worden door de huid van jouw kat opgenomen en verspreidt via de huidolie.
Tekenbanden voor katten hebben vaak een breukmechanisme. Dit zorgt er voor dat als jouw kat bijvoorbeeld aan een tak blijft hangen met de halsband, de band automatisch breekt. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw kat zichzelf kan ‘ophangen’.
Een voorbeeld van een tekenband voor katten is Seresto Vlooien en Tekenband.
Dien ik mijn kat nog te controleren op teken?
Zoals eerder vermeld is geen één tekenmiddel 100% effectief. Dit betekent dat je jouw kat alsnog regelmatig dient te controleren op teken. Een teek kan overal op het lichaam van jouw kat voorkomen echter bevinden ze zich vaak bij de liezen, de oksels en de kop. Hoe eerder een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat ziekteverwekkers overgebracht worden.
Wil je meer weten over teken?
In ons gratis e-book lees je alles over teken, bijvoorbeeld:
- Hoe je een teek op de juiste verwijdert
- Hoe je een goede tekentang herkent
- Welke ziektes een teek kan overbrengen en hoe je de symptomen bij jouw kat kunt herkennen.